Szybka, słodka, pyszna! Kto raz spróbuje zakocha się w tym smaku bez pamięci… Kruche ciasto, zapach jabłek, delikatnie wyczuwalny miód i nutka cynamonu, a to wszystko pod lekką pianką lub bezą – pycha! Jeśli najdzie cię nagle ochota na coś słodkiego, ta tarta jest idealna.

Składniki:

Ciasto:

  • 240 g mąki
  • 150 g zimnej margaryny do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka cukry wanilinowego
  • ok 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połówki cytryny

Pianka:

  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli

 

Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić, wyłożyć nim formę do tarty i wsadzić na pół godziny do lodówki.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem, dobrze wymieszać. Podsmażać na małym ogniu przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać miód, wymieszać i od razu zdjąć z ognia.
Do białek dodać sól, ubijać mikserem na sztywno. Powoli dodawać cukier, cały czas ubijając mikserem na najwyższych obrotach.

Spód tarty podpiec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyłożyć ciasto jabłkowym nadzieniem, piec przez 5 minut. Potem wyłożyć na jabłka pianę. Piec przez 15-20 minut z funkcją termoobiegu.

DSC_1500

DSC_1496

DSC_1501

Karmicielka
Mam na imię Weronika, kreatywna mama. Jestem tu jako wyrozumiała kobieta karmiąca, przyjaciółka w laktacji i dobra dusza podczas porodowych zmagań. Cieszę się, że i Ty tutaj jesteś. Rozgość się i zostań ze mną na dłużej.
http://www.karmicielka.pl