W moim domu do tej pory takiej tradycji nie było. A bardzo mi się ona spodobała – zostawianie na okiennym parapecie Świętemu Mikołajowi kilku przepysznych ciasteczek i szklanki ciepłego mleka. Mikołajki za trzy dni, więc zostało jeszcze trochę czasu na przygotowanie półfrancuskich ciasteczek – kruchych, delikatnie słodkich, przepysznych 🙂
Przy okazji to świetna forma zabawy z Maluchem!

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 500 g zimnego masła lub margaryny
  • 6 łyżek zimnej śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • jajko
  • cukier gruboziarnisty

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy następnie żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy i odkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm, wycinamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni do porządnego zarumienienia. Pod koniec pieczenia włączyć na kilka minut termoobieg.

P.S. Równie dobrze smakują bez cukru, lub posypane cukrem pudrem 🙂

DSC_1355
DSC_1358
DSC_1361

Karmicielka
Mam na imię Weronika, kreatywna mama. Jestem tu jako wyrozumiała kobieta karmiąca, przyjaciółka w laktacji i dobra dusza podczas porodowych zmagań. Cieszę się, że i Ty tutaj jesteś. Rozgość się i zostań ze mną na dłużej.
http://www.karmicielka.pl

Podobne posty

  • Mari i

    Kiedy się przeprowadzimy i dorobimy w końcu normalnego piekarnika zrobię koniecznie. Tak mało składników, a tak pysznie wyglądają!

    • I są naprawdę rewelacyjne w smaku… 🙂 kruche, delikatne, pycha! 🙂

  • Wyglądają smakowicie 🙂 Z ciastem półfrancuskim nie miałam zbyt wiele styczności do tej pory, ale wygląda zachęcająco, więc zapewne spróbuję 🙂 Jeśli smakują tak, jak się prezentują, to jestem zobowiązana do wypróbowania tego przepisu 🙂

    • koniecznie pochwal się efektami 🙂
      Ciasteczka znikają w kilka sekund, więc szybko po wyjęciu z pieza zrób im zdjęcia 🙂