Osobiście je uwielbiam, a ich rekomendacją niech będzie fakt, że zniknęły w kilka godzin. Przepis naprawdę prosty, a ciasto bardzo przyjemnie się robi. Potrzebujesz tylko odrobiny wolnego czasu, foremek do rurek i minimalistycznych cukierniczych zdolności. Upiecz je, wypełnij kremem i daj im trochę czasu zostawiając je w chłodnym miejscu, a efekt będzie powalający! To prawdziwa petarda smaku!

Składniki: (na około 45 sztuk)

CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 250 5 zimnej gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • białko do posmarowania
  • cukier do posypania

KREM:

  • 0,5 litra mleka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 kostki masła w temperaturze pokojowej
  • 1/3 kostki margaryny do wypieków w temperaturze pokojowej
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Mąkę, masło, śmietanę i sól umieszczamy w misce, szybko wyrabiamy. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia na około 2 godziny. Gdy ciasto jest już zimne, wałkujemy cieniutko na prostokąt, wycinamy dość długie pasy o szerokości ok. 2 cm. Ciasto nawijamy na foremki do rurek, które uprzednio smarujemy masłem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym białkiem i delikatnie posypujemy cukrem.
Piec w temperaturze 180 stopni, w opcji grzania „góra – dół” przez około 13 minut. Rurki po wyjęciu z pieca powinny mieć delikatnie złoty kolor.

Przygotowanie kremu rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Potem stopniowo dodajemy cukier – w małych porcjach, by piania nie siadła. Następnie dodajemy żółtka i małymi porcjami oby dwa rodzaje mąki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Gorące wlewamy do masy jajecznej, cały czas mieszając mikserem. Następnie masę zagotowujemy energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gdy masa budyniowa jest już zimna, dodajemy masło i margarynę, cały czas mieszając mikserem do całkowitego połączenia składników. Dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii, mieszamy.
Krem jest gotowy. Rurki wypełniamy za pomocą szprycy do kremu lub rękawa cukierniczego. Tak przygotowane rurki z kremem pozostawiamy do całkowitego schłodzenia, by krem się związał.

DSC_1326

DSC_1331

Karmicielka
Mam na imię Weronika, kreatywna mama. Jestem tu jako wyrozumiała kobieta karmiąca, przyjaciółka w laktacji i dobra dusza podczas porodowych zmagań. Cieszę się, że i Ty tutaj jesteś. Rozgość się i zostań ze mną na dłużej.
http://www.karmicielka.pl

Podobne posty

  • Nigdy nie schudnę, jak będę tu zaglądać 😀

    • ale jaka będziesz szczęśliwa! 😀 słodkości wytwarzają endorfiny 😀 smacznego! 🙂

      • Próbuję nie być drobiazgowa, ale z tego co wiem, to aktywność fizyczna też wytwarza endorfiny :D:D:D

  • Ostatnio zrobiłam takie rurki, ale kremu nie doczekały bo szybko zniknęły. Nie wiem jak to się stało 😉 wyglądają super. A smakują jeszcze lepiej 🙂