Smak mojego dzieciństwa. Jedyny przepis z jakiego korzysta moja mama. Ten sam teraz ja rozsyłam po świecie. Idealne, drożdżowe, z nutą delikatnej słodyczy. Z ulubioną konfiturą smakują wybornie, co potwierdza ich szybkie znikanie ze stołu 🙂 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • białko do posmarowania
  • 100 g drożdży
  • 7 łyżeczek cukru
  • szczypta soli
  • brązowy cukier do posypania

 

Mleko podgrzać. Odlać pół szklanki, dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Pozostawić aż drożdże zaczną pracować. Do reszty mleka dodać margarynę lub masło i doprowadzić do wrzenia. Wrzątkiem zalać mąkę połączoną z cukrem (6 łyżeczek). Gdy wystygnie, dodać drożdże, jajka i szczyptę soli. Wyrobić dobrze ciasto i pozostawić do wyrośnięcia – przykryć ciasto ściereczką, by nie wyschło od góry.
Rozwałkować ciasto na koło, bądź prostokąt i radełkiem wycinać trójkąty. Na każdy z nich nałożyć wybrane nadzienie (np: konfiturę, marmoladę, budyń, czekoladę) i zawinąć rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do pieca wierzch rogalików posmarować roztrzepanym białkiem i posypać brązowym cukrem.
Piec w temperaturze 200 stopni, z termoobiegiem, do osiągnięcia złotego koloru (ok. 15 minut).

DSC_1109 (Copy)
Smacznego! 🙂

Przepis pochodzi z książki „Ciasta Siostry Leonilii”.

Karmicielka
Mam na imię Weronika, kreatywna mama. Jestem tu jako wyrozumiała kobieta karmiąca, przyjaciółka w laktacji i dobra dusza podczas porodowych zmagań. Cieszę się, że i Ty tutaj jesteś. Rozgość się i zostań ze mną na dłużej.
http://www.karmicielka.pl

Podobne posty