Jesień zbliża się wielkimi krokami. Dni coraz chłodniejsze, słońca coraz mniej. Nie może więc zabraknąć w waszych domach ciasteczek owsianych! Ale, nie byle jakich! 🙂 Te są kruche, pachną cynamonem i są przepyszne! To bomba energetyczna za sprawą słodkich rodzynek i żurawiny. Z pewnością przypadną do gustu całej waszej rodzinie.

Składniki:

  • 150g drobnego cukru
  • 200g miękkiego masła
  • 200g mąki pszennej
  • 400g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • duża garść rodzynek
  • duża garść suszonej żurawiny

Wykonanie:

Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, miksujemy z masą maślaną.
Dodajemy płatki, rodzynki, żurawinę i cynamon. Mieszamy łyżką do połączenia składników.Formujemy z ciasta kulki wielkości kasztana i delikatnie spłaszczamy, układając kule na papierze do pieczenia. W piekarniku kule nabiorą kształtu ciastek ;-)Pieczemy w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobiegu, przez ok 25 minut.

DSC_1012

Podobne posty