Składniki: (na 18 sztuk muffinów)

  • 2,5 szklanki borówki
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier brązowy do posypania

Wykonanie:

Borówki oczyścić i zasypać mąką ziemniaczaną (bo podczas pieczenia sok nie wyciekł w ciasto), delikatnie wymieszać.
Resztę składników (mąkę pszenną, mleko, masło, proszek, sól, jajka i cukier) wymieszać mikserem do połączenia składników. Do ciasta wsypać owoce, wymieszać łyżką – tak by nie uszkodzić owoców.
Ciasto wyłożyć do papilotek i wypełnić je na 3/4 ich wysokości. Posypać cukrem brązowym.Piec ok. 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.I…? Masz to! 🙂 Smacznego!

 

DSC_0974

 

Podobne posty