Na wstępie wybaczcie, że nie mam pięknych jakościowo zdjęć – zwyczajnie zdążyłam zrobić jedno, telefonem, zanim muffiny zostały pochłonięte przez rodzinę 🙂 Są wyśmienite!

Muffiny rabarbarowo – truskawkowe:

  • truskawki i rabarbar pokrojone (w ilości całkowicie zależnej od Waszych upodobań)
  • płatki migdałowe
  • cukier brązowy

Składniki suche:

  • 250 g mąki
  • 180 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier wanilinowy lub kilka kropel ekstraktu z wanilii

Składniki mokre:

  • 80 ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego rzadkiego
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 – 190 stopni, tryb „góra-dół”.
W osobnych naczyniach mieszamy składniki suche i mokre. Do miski z sypką częścią ciasta dodajemy tę mokrą, mieszamy do połączenia składników. Do ciasta dodajemy truskawki i rabarbar, delikatnie mieszamy (tak, by owoce się nie rozpadły).

 

Formę do muffinów wypełniamy papilotkami, nakładamy do nich ciasto do ok 3/4 wysokości. Posypujemy płatkami migdałowymi i brązowym cukrem.

 

Pieczemy ok 25 minut.
Smacznego! 🙂

 

 

Podobne posty