
Na wstępie wybaczcie, że nie mam pięknych jakościowo zdjęć – zwyczajnie zdążyłam zrobić jedno, telefonem, zanim muffiny zostały pochłonięte przez rodzinę 🙂 Są wyśmienite!
Muffiny rabarbarowo – truskawkowe:
- truskawki i rabarbar pokrojone (w ilości całkowicie zależnej od Waszych upodobań)
- płatki migdałowe
- cukier brązowy
Składniki suche:
- 250 g mąki
- 180 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier wanilinowy lub kilka kropel ekstraktu z wanilii
Składniki mokre:
- 80 ml oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1 szklanka kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego rzadkiego
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 – 190 stopni, tryb „góra-dół”.
W osobnych naczyniach mieszamy składniki suche i mokre. Do miski z sypką częścią ciasta dodajemy tę mokrą, mieszamy do połączenia składników. Do ciasta dodajemy truskawki i rabarbar, delikatnie mieszamy (tak, by owoce się nie rozpadły).
Formę do muffinów wypełniamy papilotkami, nakładamy do nich ciasto do ok 3/4 wysokości. Posypujemy płatkami migdałowymi i brązowym cukrem.
Pieczemy ok 25 minut.
Smacznego! 🙂